بازدید رئیس کل دادگستری گلستان از پروژه احیاء اکوسیستم النگدره

تاریخ انتشار : يکشنبه ٢٠ اسفند ١٤٠٢ - ساعت انتشار: ١٤:٣٥ - گروه خبری : اخبار استان

رئیس کل دادگستری استان گلستان، دادستان مرکز استان و هیئت همراه از پروژه های همسو با طبیعت (بند چوبی مشبک) در ششمین روز از هفته منابع طبیعی و آبخیزداری با عنوان حفاظت و قانون بازدید کردند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان ، رییس کل دادگستری استان گلستان ابراز داشت:پارک جنگلی النگدره گرگان به عنوان فسیل زنده با قدمت 50 میلیون سال بازمانده از دوران سوم زمین شناسی که در مجاورت شهر گرگان واقع است که مورد توجه حجم زیاد گردشگران ، مسافران وطبیعتگردان می باشد.

حیدر آسیابی در ادامه افزود: به اجرای بندهای ت و ج ماده 4 دستورالعمل شورای حفظ حقوق بیت المال مصوب 1399 مبنی بر اتخاذ تدابیر لازم جهت حفاظت از اراضی ملی و منابع طبیعی، ورود خودرو و ساير وسایل نقلیه به پارک جنگلی النگدره رسما ممنوع است .

آسیابی افزود: شهرداری و دستگاهی که متولی پارک است و ضابطین هم مکلفند از امروز این مصوبه را اجرا کنند و با دستور دادستان خودروها و موتورسیکلتهایی که از امروز وارد این پارک شوند توقیف می شود. وی تاکید کرد : بر اساسا مصوبه امروز هر نوع روشن کردن آتش در پارک جنگلی النگدره ممنوع است و ضابطان قضایی باید ورود و متخلفان را به دستگاه قضایی معرفی کنند .

وی گفت: همچنین دستگاه های متولی باید برخی منافذی که امکان ورود موتورسیکلت به پارک وجود دارد را نیز مسدود کنند . وی گفت: تنها خوردوهای گشتی ، حفاظتی و پلیس حق ورود به این پارک جنگلی را خواهند داشت .

در ادامه از اقدامات اجرا شده در حوزه حفاظت خاک در این پارک جنگلی بازدید صورت گرفت و  محمد عباسی رئیس اداره  حفاظت خاک  درراستای اجرای  این اقدامات  گفت: پارک جنگلی النگدره گرگان دارای هزار و 200 هکتار مساحت از 19 اسفندماه سال 1400 تحت عنوان طرح آزمایشی احیای اکوسیستم این پارک با درخواست و نیاز شهروندان توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان به اجرا در آمده است

وی در ادامه ابراز داشت: از اهداف مهم این طرح که با همکاری و مشارکت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، شهرداری مرکز استان و حفاظت و محیط زیست، پیگیری و اجرا می‌شود، احیا و بازگشت اکوسیستم آبزیان بومی و ارتقای تنوع زیستی و تقویت فرهنگ حفاظت از منابع طبیعی در پارک جنگلی النگدره است.

رییس اداره حفاظت خاک اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان معتقد است: حفظ پایدار آب و خاک و کاهش ریسک مخاطرات محیطی با اجرای پروژه‌های آبخیزداری طبیعت محور که خود تقلید و احیای فرایندهای اکوسیستم های موجود حوزه آبخیز و دشت های سیلابی، رودخانه‌ها به شمار می‌رود، قابل محقق و گسترش در عرصه های جنگلی استان گلستان است.

عباسی خاطرنشان کرد: بندهای چوبی مشبک به عنوان سازه‌های هیدرولیکی و دوستدار محیط زیست به شمار می‌رود و به منظور مدیریت رواناب و کنترل و تثبیت گالی در سرشاخه‌ها و آبراهه‌ها اجرا می‌شود.

این کارشناس و متخصص آبخیزداری در گلستان معتقد است: از جمله کارکرد ایجاد بند چوبی مشبک می‌توان به تله اندازی مواد حمل شده توسط فرسایش خندقی ( گالی) ، حفاظت خاک به صورت برجا( Onsite ، فراهم کردن فرصت رشد و استقرار پوشش گیاهی در مجاری فرسایشی با تنش برشی شدید، ارتقا تنوع زیستی و ایجاد فرصت نفوذ بیشتر آب‌های سطحی اشاره کرد.

وی بااشاره به مزایای اجرای بند چوبی مشبک ادامه داد: مصالح ایجاد بند چوبی مشبک، بومی و با استفاده از چوب‌های شکسته و افتاده در منطقه اجرای طرح تامین می‌شود که هیچگونه نیازی به استفاده از تجهیزات سنگین و ماشین آلات نیاز ندارند و هزینه ایجاد، حفظ و نگهداری سازه، ناچیز است

. وی یادآور شد: از دیگر منافع ایجاد بند مذکور در آبراه‌ها، تاثیر آن در جلوگیری از وقوع و گسترش آتش سوزی به ویژه در مناطق جنگلی در فصول خشک و گرم طولانی به دلیل حفظ رطوبت خاک در آبراهه است.

عباسی با اشاره به این که اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان از اواخر سال 1400 تاکنون بهره‌گیری از رویکردهای همسو با طبیعت را در راستای سلامت آبخیز در دستور کار خود قرار داده است، گفت: از برنامه اجرا شده می‌توان به ایجاد 90 بند چوبی مشبک در قالب طرح آزمایشی احیا اکوسیستم النگدره گرگان اشاره کرد.

ایشان افزود: این طرح به لحاظ اثر بخشی و عملکرد موثر و مثبت آن ها طی پایش‌های مختلف، تعمیم آن در حوزه هایی با شرایط مشابه پیش بینی شده است.

وی یادآور شد: اجرای تمامی اقدامات با بهره‌گیری و استفاده از تخصص‌های مختلف بوده و تلاش شده تا همه اجزای سیستم آبخیز شامل ابعاد هیدرولوژی، اکولوژی، فرسایش و رسوب و اجتماعی در آن در نظر گرفته شود و از آن می‌توان به عنوان نخستین تجربه کارگروهی بین بخشی و عملیاتی یاد کرد.

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج