به مناسبت هفته منابع طبیعی؛
رییس سازمان منابع طبیعی: ماهیت آبخیزداری با توجه به کارکردهایی که دارد پرفایده است
رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: ماهیت آبخیزداری به خودی خود و با توجه به کارکردهایی که دارد اقدامی پرفایده و ارزشمند است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی، دکتر نوبخت پیش از ظهر امروز –چهارشنبه- شانزدهم اسفند همزمان با دومین روز هفته منابع طبیعی که به مدیریت جامع حوزه آبخیز نامگذاری شده است در منطقه وردیح- واریش استان تهران در سخنانی به اثر بخشی پروژه های آبخیزداری در این منطقه اشاره کرد و افزود: کسانی که در تولید و استحصال آب و تقویت سفره های زیر زمینی و آبخوان ها تلاش می کنند اجر و پاداش آنان با مادیات قابل سنجش نیست.
نوبخت از کارکنان منابع طبیعی وهمچنین مردمان آبخیزنشین که برای حفظ منابع پایه و آب و خاک کشور تلاش می کنند قدردانی کرده و آنان را طبیبان طبیعت دانست که زخم هایی که به طبیعت وارد شده را مداوا می کنند.
**هدف از انجام اقدامات آبخیزداری، کاهش دغدغه آبخیزنشینان است
در ادامه معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در مراسم کاشت نهال و بازدید از سازه ها و اقدامات بیولوژیک در حوزه مدیریت جامع آبخیز وردیج گفت: اقدامات آبخیزداری در راستای کاهش دغدغه های آبخیزنشینان انجام می شود و حفظ آب و خاک و منابع پایه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
حسن وحید به رخداد سیل اخیر در جنوب شرقی کشور اشاره کرد و افزود: در یک بازه زمانی بسیار محدود 217 میلیمتربارندگی در یک ایستگاه و300 میلیمتر بارندگی درایستگاه دیگر سبب شده تا شاهد خسارت و تخریب باشیم اما نکته قابل این است که با انجام یک اقدام کم هزینه و ساده آبخیزداری 8هزار هکتار از اراضی کشاورزی و باغات موز و همچنین 30 روستا از خطر سیل ویرانگر در امان بمانند.
معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی همچنین اعلام کرد: از 400 میلیارد مترمکعب حجم بارش سالانه کشور تنها 100میلیارد مترمکعب آن در دسترس ماست و این آمار خوبی نیست زیرا از نظر میانگین جهانی باید حداقل نیمی از این آب در دسترس قرار گیرد.
وحید با بیان اینکه 145 میلیارد متر مکعب با کسر یآب در آبخوان ها مواجه هستیم، از تدوین سند جامع حوزه آبخیز در سطح 7 میلیون هکتار خبر داد و خاطر نشان کرد: تدوین این سند و حمایت و پشتیبانی از اجرای آن می تواند چالش های افت آب های زیر زمینی را بطور چشمگیری مرتفع نماید.
** انجام اقدامات آبخیزداری در 20 میلیون هکتار
به گفته معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی، در برنامه هفتم توسعه برای 50 میلیون هکتار اقدامات آبخیزداری درنظر گرفته شده بود که در 20 میلیون هکتار آن با مشارکت مردم اقدامات مکانیکی، بیومکانیکی و بیولوژیک انجام می شود.
وی در بخش دیگری به موضوع ریزگردها اشاره کرد و افزود: اگر حقابه ها تامین نشود چالش گردوغبار کماکان وجود خواهد داشت زیرا یکی از اشتباهاتی که تاکنون وجود دارد این است که مدیریت جامع حوزه آبخیز را معادل حکمرانی آب در نظر گرفته اند و این درحالیست که که مدیریت جامع آبخیز باید همطراز با مدیر یت وحکمرانی سرزمین باشد.
حسن وحید در ادامه مراتع را پایه و اساس امنیت غذایی کشور برشمرد و تصریح کرد: متاسفانه مرتع مورد غفلت قرار گرفته و به غنی سازی آن توجه لازم نشده است از این رو حجم زیادی از تولیدات علوفه در مراتع از دست رفته و منتج به گرانی تولید گوشت و فرآورده های دامی شده است.
این مسئول امور آبخیزداری، مراتع و امور بیابان در خاتمه از اجرای طرح تحول احیای پوشش گیاهی و تولید علوفه در مراتع خبر داد و گفت: این طرح در سطح ۵۰ میلیون هکتار مراتع کشور اجرایی میشود و ریاست محترم جمهور نیز روی اجرای این طرح تاکید دارند.
**نوجه به سرمایه محافظ در کنار سرمایه مولد
رییس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع در مراسم کاشت نهال در حوزه مدیریت جامع آبخیز وردیج گفت: باید در کنار توسعه زیر ساخت ها و سرمایه های مولد بفکر سرمایه های محافظ نیز بود زیرا اگر تنها به سرمایه مولد توجه شود و از سرمایه محافظ غفلت صورت گیرد قطعاً وارد یک چرخه فقر و معیوب می شویم.
علیزاده همچنین افزود: اقدامات در حوزه مدیریت جامع آبخیز باید شامل اقدامات مکانیکی، بیو مکانیکی و بیولوژیک باشد تا این اقدامات به توسعه پایدار منابع طبیعی ختم شود.
رییس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع در ادامه گفت: تمامی فعالیت ها و ایجاد ارتباط با سازمان برنامه و بودجه باید در راستای ایجاد سرمایه های محافظ در کنار سرمایه های مولد باشد.
بر اساس این گزارش، نصرتی معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان تهران و میرمحمدعلی رییس شورای اسلامی روستای وردیج گزارشی را در باره اقدامات آبخیزداری و فوایدی که این اقدامات برای روستای وردیج در بر داشته ارائه کرده اند.
بازدید از اقدامات سازه ای و بیولوژیک و نهال کاری در ارتفاعات وردیج از دیگر برنامه های روز دوم هفته منابع طبیعی بود.
ارسال به دوست