معاون فنی و آبخیزداری منابع طبیعی گلستان:
احداث 60بند چوبی و مشبک با هدف پیشگیری از فرسایش خاک در النگدره

تاریخ انتشار : سه شنبه ٣ بهمن ١٤٠٢ - ساعت انتشار: ٠٨:١٩ - گروه خبری : اخبار استان

معاون فنی و آبخیزداری منابع طبیعی گلستان از احداث 60بند چوبی و مشبک با هدف پیشگیری از فرسایش خاک در النگدره خبر داد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، مهندس محمد رضا نقوی اظهار کرد: احداث بندهای چوبی و مشبک با هدف پیشگیری از فرسایش خاک در النگدره گرگان در حال اجرا است.

وی گفت: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان از محل اعتبارات ملی در سال 1402 در حوزه های فاقد سد، تعدادی بالغ بر 60 مورد بندهای چوبی و مشبک با هدف حفظ پایدار منابع آب و خاک احداث می کند.

معاون فنی و آبخیزداری گلستان ادامه داد: این سازه ها از طریق مدیریت سیلاب، کنترل فرسایش، تله اندازی رسوب، افزایش زمان تمرکز و پیشگیری از همزمان شدن زمان تمرکز در زیرحوزه ها و تثبیت زمین لغزش در النگدره در قالب پروژه های احیاء اکوسیستم در این پارک جنگلی درحال اجرا است.

نقوی تصریح کرد: برای ساخت بند های چوبی مشبک از الوار و یا گرده بینه های چوبی استفاده می شود که در مناطق جنگلی مقرون به صرفه است و این سازه ها ساده بوده و نحوه احداث این بندها با قرار دادن ستون های عمودی به فواصل مناسب در عرض آبراهه یا گالی الوار ها و گرده بینه ها در بین این ستون ها که اغلب دو ردیفی در زمین قرار گرفته چیده می شوند و به هم و نیز به ستون ها اتصال داده می شوند و سرریز نیز در وسط این سدها به مقدار الزم تعبیه می شود.

معاون فنی و آبخیزداری گلستان افزود: اکوسیستم جنگلها با وجود افزایش روز افزون جمعیت بسیار شکننده می باشند و تاکنون انسانها بر روی کره زمین نتوانسته اند طوری از این منبع خدادای استفاده کنند که به آن آسیب وارد نشود و بدلیل افزون خواهی و فقر فرهنگی، میلیونها هکتار از این نعمت خدادادی را از بین برده اند.

نقوی گفت: یکی از شاخصه های مهم اجرای این پروژه ها توجه به رویکرد طبیعت-محور در پیاده سازی عملیات اجرایی در راستای کنترل فرسایش و رسوب، مدیریت سیلاب و... است.

مصطفی قزل سفلو کارشناس آبخیزداری نیزافزود: با توجه به این که مسئله رواناب و فرسایش در جهان و به ویژه ایران یک مسئله جدی است، بنابراین شناسایی عوامل کنترل و حفاظت از اکوسیستم ها از مهم ترین وظایف و اقدامات ملی است.

وی ادامه داد: بر این اساس می توان با گسترده تر کردن مطالعات و تحقیقات و ارایه روش هایی برای پیش بینی از حفاظت اکوسیستم به تبیین راهبردهای مدیریتی و بازدارندگی کمک شایانی نمود.

قزل سفلو گفت: بندهای چوبی و مشبک روش سازگار با شرایط تغییر اقلیم محسوب می شود که به لحاظ الگوبرداری از طبیعت در زمره اقدامات همسو با طبیعت یا اقدامات سبز محسوب می شود که از جمله ویژگی های آن می توان به مقرون به صرفه بودن (صرفه اقتصادی در ساخت و نگهداری) و اثربخش بودن و کارکردهای چندمنظوره اشاره نمود که به طور معمول در سرشاخه ها و آبراهه های درجه یک حوزه های آبخیز احداث می شود.

این کارشناس آبخیزداری به تشریح اثربخشی اقدامات اجراشده همسو با طبیعت پرداخت و ابراز کرد: طی سالهای درگیری با کرونا فرصتی مهیا شد تا با اقداماتی همچون احداث بند های چوبی مشبک، بهره گیری و هدایت رواناب های سطحی برای توسعه پوشش گیاهی، ایجاد فرصت برای زادآوری درختان بومی و... به احیا و بازسازی این اکوسیستم کمک شایانی شود.

قزلسفلو با اشاره به اهمیت ویژه حفاظت از جنگلها در تعادل اکوسیستم عنوان کرد: حفاظت و حمایت از جنگلها و خودسازی طبیعت با دستان خودش از مهمترین اقدامات احیا و بازسازی اکوسیستمهای مستعد تخریب است. در واقع اینکه با اجرای اقداماتی میتوان کمک کرد تا طبیعت با بازسازی خود، اکوسیستمهای جنگلی و مرتعی را که در سالهای گذشته بر اثر عوامل طبیعی و غیرطبیعی مختلف آسیب دیدهاند، به خصوص در نقاطی که ظرفیت بازسازی این عرصه ها وجود دارد، احیا نماید.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج