همدان/آتش‌سوزی و خشکسالی مهمترین چالش‌های عرصه‌های منابع طبیعی

تاریخ انتشار : 1401/03/08 - ساعت انتشار: ١٤:٢٢ - گروه خبری : اخبار استان

صیانت از عرصه‌های منابع طبیعی با توجه به محدودیت امکانات و نیروی انسانی در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان نیازمند مشارکت عموم مردم است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی به نقل از ایران آنلاین، رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان تصریح کرد: یکایک افراد جامعه باید نسبت به حفظ عرصه‌های طبیعی که متعلق به خودشان است، احساس مسئولیت کنند؛ بویژه در شرایطی که کشور با معضلات زیست محیطی نوظهور از جمله پدیده گرد و غبار مواجه است، این پدیده نشان داد که عوارض و مخاطرات زیست محیطی و منابع طبیعی، تنها متوجه قشر یا سازمانی خاص نیست بلکه عموم جامعه را درگیر می‌کند.

سید محمدامین مشعریان با بیان اینکه دو چالش عمده، منابع طبیعی را تهدید می‌کند، آتش‌سوزی و حریق در عرصه‌های منابع طبیعی مانند مراتع و جنگل‌ها و همینطور پدیده خشکسالی و گرد و غبار را از چالش‌های مهمی دانست که منابع طبیعی استان همدان را به شدت تهدید می‌کند.

وی یادآورشد: از آنجایی که همه ساله در فصل گرما، احتمال وقوع حریق در مراتع و جنگل ها افزایش می‌یابد، باید راهکارهایی حفاظتی و پیشگیرانه برای حفاظت از عرصه‌های مرتعی و جنگلی در فصل گرم سال اندیشیده شود که نخستین آن آگاهی مردم نسبت به خودداری از روشن کردن آتش در جنگل‌ها بویژه در روزهای گرم سال است.

وی با اشاره به اینکه عمده آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌ها غیرعمدی است، گفت: برای پیشگیری از وقوع احتمالی هر گونه حریق در عرصه های طبیعی باید با ارائه آموزش‌های لازم به هموطنان، آنها را نسبت به صیانت از منابع طبیعی حساس و آگاه کنیم؛ همانطور که می دانید، بسیاری از آتش‌سوزی ها سهوی است بطوریکه با انداختن حتی یک بطری شیشه‌ای در جنگل ‌ها که در تابستان خاصیت ذره بینی پیدا می‌کند یا آتشی که در طبیعت برای تفریح روشن شده و خاموش نمی شود، شاهد وقوع آتش‌سوزی گسترده در عرصه‌های جنگلی و مرتعی می‌شویم.

رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان ادامه داد: البته برخی آتش‌سوزی‌ها با هدف تخریب و تصرف منابع طبیعی از سوی سودجویان رخ می‌دهد که با توجه به اینکه قانون مجازاتی مشخص و قاطعی را برای متخلفان در نظر گرفته است، با سودجویان و تخریب‌کنندگان عرصه‌های زیست‌محیطی از جمله جنگل‌ها و مراتع به شدت برخورد قانونی خواهد شد.

مشعریان با یادآوری اینکه علاوه بر مباحث آموزشی، توجه به مباحث فنی نیز در دستور ماست، افزود: اقدامات فنی از قبیل احداث آتش‌بر، هرس درختان، پاکسازی تشتک‌های درختان، استقرار نگهبان و محافظ در جنگل‌کاری‌ها و ... برای جلوگیری از آتش‌سوزی در عرصه‌ای طبیعی و جنگل‌کاری‌ها در استان همدان صورت گرفته که تمامی آنها در راستای پیشگیری و کاهش خسارت آتش‌سوزی‌هاست.

این مسئول با یادآوری اینکه سطح آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌ها و مراتع استان همدان سال گذشته نزدیک به صفر بوده است، دلیل این مهم را هماهنگی بین‌بخشی، تلاش همکاران اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و همینطور نتیجه بازدهی کلاس‌های آموزشی علمی –کاربردی دانست.

مشعریان ضمن مثبت ارزیابی کردن نتایج اجرای طرح همیاران طبیعت، یادآور شد: همیاران طبیعت را از گروه های مختلف مردمی از سراسر استان جذب کردیم و گروه های مدیریت پیشگیری و اطفاء حریق را با حضور همیاران طبیعت تشکیل دادیم که همین فرهنگ‌سازی‌ها و آماده باش بودن یگان حفاظت در شهرستان‌ها باعث شد، حریق گسترده و عمیقی در سطح عرصه‌های طیبعی استان رخ ندهد.

صدور کارت همیاران طبیعت برای طبیعت‌دوستان

این مسئول با بیان اینکه برای همیاران طبیعت کارت صادر می‌شود و از اقدامات تشویقی و ترویجی نیز بهره‌مند می‌شوند. یادآور شد: فردی که همیار طبیعت می‌شود خود را جزئی از ما می‌داند و کوچکترین تخریب یا  آتش‌سوزی را گزارش می‌دهد و دیگران نیز را به حفظ منابع طبیعی تشویق می‌کند.

رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با اشاره به نقش مردم در حفاظت از عرصه های جنگلی و مرتعی گفت: مردم با مشاهده آتش‌سوزی و تخریب منابع طبیعی می‌‌توانند مراتب را به سامانه تلفنی رایگان ۱۵۰۴و ۱۳۹ اطلاع دهند؛ بر این اساس، یگان حفاظت در کوتاه‌ترین زمان ممکن اقدام به بررسی و رفع موضوع خواهد کرد؛ همچنین در بحث اطفاء حریق کشیک‌های ۲۴ ساعته با اولویت پیشگیری از وقوع حریق هرساله تشکیل می‌شود.

این مسئول در ادامه با بیان اینکه همدان استانی مرتعی است و جنگل طبیعی به میزان بسیار محدود دارد، تصریح کرد: مراتع بسیار با ارزش هستند و گونه‌های منحصربفردی که در خطر انقراض هستند و در مراتع زیست می کند، باید حفظ شود.

۶۴ هزار  هکتار از اراضی استان بیابانی شده است

این مسئول با بیان اینکه متأسفانه بالغ بر ۶۴ هزار هکتار اراضی بیابانی در شهرستان‌های مختلف استان همدان داریم، افزود: اگر اقدامات لازم برای جلوگیری از بیابان‌زایی صورت نگیرد، قطعا این سطح افزایش خواهد یافت.

مشعریان در ادامه با بیان اینکه امروزه معضلات زیست محیطی از جمله پدید گردو غبار آنهم عمدتاً منشاء خارجی، تهدیدی جدی برای حیات انسان و عرصه‌های منابع طبیعی محسوب می‌شود، درباره اقدامات لازم به منظور جلوگیری از بیابانی کشور عرصه‌هایی منابع طبیعی و زیست محیطی گفت: جلوگیری از روند فزونی بیابانی شدن اراضی در وهله نخست نیازمند مطالعات دقیق و کارشناسانه است، در مرحله بعدی نیز بایعد نقشه هر منطقه متناسب با پوشش گیاهی و نوع خاک آن منطقه تهیه و درگام بعدی متناسب با آن کاشت گیاهان و همینطور حفاظت و قرق منطقه صورت گیرد؛ وی ادامه داد: در این زمینه تجربه موفقی داشتیم به طور مثال شهرستان کبودرآهنگ با گونه‌های مقاوم و سازگار، نهال‌کاری، حفاظت و قرق شده که خوشبختانه نتیجه بسیار خوبی حاصل شده‌است.

وی با تأکید بر اینکه عملیات مقابله با بیابان‌زایی با کشت گیاهان و گونه‌های مقاوم به کم‌آبی در سایر شهرستان های همدان باید اجرایی شود تا مناطق بیایانی موجود در استان در آینده به کانون گرد و غبار و آلودگی هوا تبدیل نشوند، یادآور شد: عملیات کشت گونه‌های مقاوم به کم‌آبی، حفاظت و قرق در ۸۵۰ هکتار از اراضی بیایانی این استان انجام شده که خوشبختانه این گونه‌ها به رشد و ثمر رسیده اند.

به گفته این مسئول، ۲۵ میلیارد ریال تاکنون از محل اعتبارات ملی و استانی برای اجرای کارهای فنی در راستای مقابله با بیابان‌زایی در استان هزینه شده است.

نقش چشمگیر آبخیزداری در حفظ و احیای عرصه‌های طبیعی

رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان در ادامه با بیان اینکه یکی از کارهای مهمی که باید در سطح استان انجام شود، اجرای طرح‌های آبخیزداری است، گفت: برای این منظور سازه های بزرگ و کوچک با مطالعه انجام شده است.

وی با بیان اینکه آبخیزداری اهدافی از قبیل جلوگیری از وقوع سیل و سیلاب ، فرسایش خاک و افزایش رطوبت منطقه و تغذیه منابع آب زیر زمینی را در پی دارد، تصریح کرد: خاک از ثروت‌های  طبیعی است که در صورت نابودی غیرقابل جبران است؛ بنابراین باید با اجرای طرح های آبخیزداری و جلوگیری از فرسایش آن ضمن حفظ ماهیت خاک، منابع آب های زیرزمینی را حفظ و تقویت کرد تا به این ترتیب ضمن افزایش سطح رطوبت خاک، شرایط منطقه را برای صیانت و گسترش پوشش گیاهی مهیا کرد.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یک نگاه
  • سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک سازمان مستقل حاکمیتی، اجرایی و در جایگاه تشکیلات یکی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی و پایدار از منابع‌طبیعی تجدیدشونده کشور را بر عهده دارد. اعمال حاکمیت و مدیریت بر اراضی منابع‌طبیعی کشور که از آن به عنوان اراضی ملی و انفال هم یاد می‌شود، مأموریت خطیر و بی‌نظیر این سازمان است.

    هدف سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور، حفظ و حمایت، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی از جنگل‌ها، مراتع، اراضی جنگلی، بیشه‌های طبیعی، اراضی مستحدثه ساحلی، حفاظت‌ و حمایت از آب و خاک کشور از طریق مدیریت علمی بر حوزه‌های آبخیز و رعایت اصول توسعه پایدار می‌باشد.

ورود


تماس با ما
  • ستاد مرکزی:
    تهران - بلوار ارتش - بعد از مینی سیتی - کدپستی 1955756113
    تلفن: 4-02122446540 و 02122488530 و 02122446503
    دورنگار: 02122488556
    ملاقات مردمی: 02122488476
    پاسخگویی به شکایات: تلفن 02123563478 و فاکس: 02122488557
    آدرس تارنما: www.frw.ir
    صندوق پستی: info@frw.ir


    ساختمان شماره 2 (ستاد چالوس):
    چالوس - میدان معلم(مخابرات) - کدپستی ۴۶۶۱۹۵۳۵۳۷
    تلفن: 01152226521
    دورنگار: 01152249696

there is a pic here