برگزاری کارگاه آموزشی صحرایی اکیپ های آماربرداری مطالعات تفضیلی اجرایی جنگل شصت کلاه
کارگاه آموزشی صحرایی اکیپ های آماربرداری مطالعات تفضیلی اجرایی جنگل شصت کلاه در طرح جنگلداری بهرام نیا با حضور معاونت امور جنگل و کارشناسان اداره جنگل برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، کارگاه آموزشی صحرایی اکیپ های آماربرداری مطالعات تفضیلی اجرایی جنگل شصت کلاه در طرح جنگلداری بهرام نیا با حضور معاونت امور جنگل و کارشناسان اداره جنگل برگزار شد.
در این دوره مدرس دوره مباحثی در خصوص بیومتری یا زیستسنجی جنگل صحبت شد. زیست سنجی به جمعآوری، تجزیهوتحلیل، ارزیابی و ارائهی نتایج دربارهی دادههای زیستی مختلف در جنگل میپردازد.
در ایران اولین مطالعات و جمعآوری دادهها از جنگلها در سال ۱۲۹۷ ه.ش و زمانی صورت گرفت که فردی بهنام احمدی به همراه همکارانش، مأموریت یافت تا ضمن نقشهبرداری از جنگلهای شمال، جنگلهای دولتی را از جنگلهای خصوصی تفکیک نماید.
بعد از آن مهندس کریم ساعی اقدامات مفیدی در خصوص جمعآوری اطلاعات از جنگلهای ایران انجام داد و همچنین نشریهای تحت عنوان «شمهای دربارهی جنگلهای ایران» منتشر نمود.
ضرورت و هدف بیومتری جنگلها برای مطلع شدن از وضعیت جنگلها و فراهم آمدن امکان مدیریت صحیح آن، لازم است اطلاعاتی در مورد اینکه جنگل مورد نظر در گذشته چگونه بوده است، در حال حاضر حائز چه شرایطی است و در آینده چه وضعیتی خواهد داشت تهیه گردد.
گردآوری چنین دادههایی این امکان را فراهم میسازد که برنامهی مدونی جهت حفظ و یا دستکم بهرهبرداری کمخطرتر از جنگل ها فراهم گردد.
تهیهی اطلاعات کمی و کیفی از وضعیت درختان جنگل و یا برآورد خسارات وارده توسط حوادث طبیعیای چون طوفان و سیل میتواند از جمله اهداف آمارگیری می باشد.
روش هر آماربرداری با توجه به هدف آن و امکانات اجرایی موجود، مانند بودجه، تعداد کارکنان و وسائل در دسترس انتخاب میگردد.
روشهای آماربرداری ممکن است یکمرحلهای یا تکگامی، دواشکوبهای و یا سهاشکوبهای باشد.
در آمار برداری تکگامی تمامی عرصهی جنگل با یکی از روشهای آماربرداری -چه بهصورت صددرصدی و یا نمونهبرداری- در یک مرحله اندازهگیری میشود.
نمونهبرداری دواشکوبهای به نام نمونهگیری مضاعف و یا دوگانه نیز مشهور میباشد. در این روش، تعداد قطعات نمونه که در جنگل بهصورت زمینی اندازهگیری شدهاند، در عکسهای هوایی نیز مجددا محاسبه میشوند. لذا در این روش تعدادی از قطعات نمونه بهطور مضاعف، هم از زمین و هم بر روی عکس هوایی اندازهگیری میشوند.
روش سهاشکوبهای هم زمانی بهکار میرود که مساحت کل منطقه پس از ترسیم محدودهی آن تعیین شده اما نیاز است تا نسبت و یا مساحت جنگل محاسبه گردد.
ارسال به دوست