انتشار بیانیه کارگاه ملی هم اندیشی_ آموزشی راهبردها، سیاست ها و برنامه های مدیریت مراتع کشور

تاریخ انتشار : پنج شنبه ٢٦ مهر ١٤٠٣ - ساعت انتشار: ٠٩:٢٥ - گروه خبری : اخبار استان

در روز دوم و پایانی کارگاه ملی هم اندیشی_ آموزشی راهبردها، سیاست ها و برنامه های مدیریت مراتع کشور بیانیه ای صادر شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، در روز دوم و پایانی کارگاه ملی هم اندیشی_ آموزشی راهبردها، سیاست ها و برنامه های مدیریت مراتع کشور بیانیه ای صادر شد. 

متن بیانیه صادر شده به قرار زیر است:

به نام خداوند بخشنده مهربان

زندگی ما به سلامت مادر زمین طبیعت وابسته است و مراتع بخش مهم و غیر قابل انکار از زمین هستند. مدیریت مراتع و سیاست های مدیریت مراتع باید با توجه به شرایطی که روزبه روز تغییر می کنند بازنگری شده و به هنگام سازی گردد. در این راستا کارگاه ملی هم اندیشی_ آموزشی راهبردها، سیاست ها و برنامه های مدیریت مراتع کشور در 24 و 25 مهرماه 1403 با حضور نمایندگانی از تمام ذیربطان تشکیل و در قالب 4 کارگروه تخصصی در خصوص چالش ها و راه حل های ممکن به هم فکری پرداخته و موارد زیر مورد تاکید قرار دادند:

1-نظر به اهمیت مراتع در پشتیبانی بلاشک نظام های بوم شناختی، اقتصادی و اجتماعی برای تمام شهروندان لازم است حاکمیت اعتبارات بخش مرتع را به طور شایسته از محل منابع عمومی افزایش دهد. کمبود اعتبارات به نحوی که قرقبانان نتوانند چندین ماه حق الزحمه خویش را به موقع دریافت کنند خسارات جبران ناپذیری به انگیزه آنان و سپس به طبیعت و نظام زیستی وارد می شود. 

2-نظر به وسعت زیاد مراتع و جمعیت قابل توجه بهره برداران متکی به مراتع انتظارات به حق جامع از خدمات غیر علوفه ای مراتع نظیر تامین آب، جلوگیری از سیل، پیشگیری از فرسایش و ریزگرد و از طرفی توان محدود دستگاه متولی مراتع لازم است ظرفیت های برون سپاری از طریق تشکل ها و سازمان های غیر دولتی مرتبط توسعه یابد. 

3-با توجه به تغییرات ساختار مدیریتی و ساختارهای اجتماعی نظام های عشایری و روستایی در چند دهه اخیر و خلا نظام و ساختار زمینه ساز مشارکت مردم در تصمیم گیری ها لازم است برای توسعه سهم جامعه مدنی و تشکل ها براساس قوانین موجود اقدامات لازم از ناحیه مردم و دولت انجام و تشکل های موجود نیز آسیب شناسی شده و ارتقا یابد. 

4-با گذشت حدود 6 دهه از ملی شدن و توسعه هم زمان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی هم چنان فاصله بین بخش اجرا و آموزش و تحقیقات محسوس است و برگزاری نشست های مشترک موثر و تسهیلگری در انجام رساله ها و پایان نامه ها کاربردی و بهره گیری از ظرفیت های مشاوره ای طرفین مورد تاکید قرار می گیرد. 

5-لازم است نگرش حاکمیت به منابع طبیعی همچنان توسعه و تعالی یابد. 

6-لازم است جایگاه مرتع و مرتعداری و اهمیت مراتع در رفع چالش های کشور از جمله اشتغال، پدافند غیر عامل، امنیت غذایی هم در سطح سازمانی و هم فراتر از سازمان در برنامه های حاکمیتی ارتقا یابد. 

7-ضرورت دارد طرح های مرتعداری در سامانه های عرفی به شکل طرح های اقتصادی در یک بنگاه اقتصادی تدوین شود. 

8-لازم شرح خدمات  تهیه طرح های مرتعداری متناسب با مراتع در قالب کمیته هایی متشکل از علمی و اجرایی و نمایندگانی از  بهره برداران بازنگری شود. 

9-لازم است نظام دانش بومی به صورت هدفمند در جهت مدیریت مراتع بررسی و مستندسازی شده و در دسترس قرار گیرد. 

10-توصیه می گردد استفاده از فن آوری ها و روش های نوین و نظام های هوشمند سازی و نرم افزارهای مختلف در مدیریت های اجرایی و تحقیقاتی و آموزشی مورد توجه قرار گیرد. 

11-تکمیل اطلاعات بانک های اطلاعاتی پایه از مراتع کشور و بهره برداران با تاکید بر اطلاعات مستمر از بهره برداران، پوشش گیاهی و خاک مورد تاکید قرار بگیرد. 

12-با تشکیل گروه های محلی و صنفی بین بهره برداران فضای گفتگو برای رفع تضادهای بین آن ها شکل بگیرد. 

13-هویت فرهنگی و بومی نظام های بهره برداری از طریق ثبت و نگهداری، تجربه دانش و مهارت ها تقویت گردد.

14- لازم است از ظرفیت رسانه ها و شبکه های اجتماعی برای افزایش آگاهی های عموم و ذیربطان مراتع به نحوه مطلوب استفاده گردد. 

نظر به اهمیت مشارکت در مساله یابی و چاره یابی و تصمیم گیری، نشست های علمی اجرایی مشابه کارگاه حاضر با موضوعات مشخص و افراد معین و با مشارکت نماینده ذیربطان مختلف تداوم یابد. 

شرکت کنندگان در کارگاه سلامت و تعادل بین انسان و طبیعت را همواره آرمان خویش می دانند و برای ایفای نقش شایسته جهت تحقق این آرمان از خداوند متعال یاری می خواهند. 

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج