گزارشی از اقدامات اجرایی در مراتع؛
اثر بخشی هلالی های آبگیر در ذخیره آب حاصل از بارندگی های اردیبهشت
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان از اثر بخشی پروژه های هلالی های آبگیر در ذخیره آب حاصل از بارندگی های اردیبهشت در مراتع گلستان خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، دکتر حمید سلامتی اظهار کرد: احداث هلالی آبگیر باعث جمع آوری هرز آب و افزایش رطوبت خاک شده و زمینه احیاء و اصلاح مراتع را فراهم می کند.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: بذرکاری با استفاده از بذور بومی و سازگار هر منطقه در قسمت پشته هلالی ها، به عنوان بستری مناسب جهت رشد و نمو بذور و احیاء مراتع، در نظر گرفته می شود.
وی با بیان اینکه در سطح استان 3 هزار و 622 هکتار هلالی آبگیر احداث شده است، تصریح کرد: میزان ذخیره رواناب سطحی توسط هلالی های آبگیر استان به ازاء 40 متر مکعب در هر هکتار و به صورت مجموع به میزان144 هزار و 880متر مکعب برآورد شده است.
سلامتی گفت:هزینه عملیات آبیاری پروژه های بیولوژیک به ازاء 36 هزار تانکر آبی معادل 144.880 میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان ادامه داد: این رقم صرفا ارزش ریالی تامین آب می باشد و همه ارزش های زیست محیطی آب استحصال شده توسط هلالی آبگیر از قبیل تلطیف هوا، ترسیب کربن، افزایش پوشش گیاهی، کاهش تخریب خاک، بهبود ساختمان خاک و حیات وحش اندازه گیری نشده است.
هلالی آبگیر برای جمع آوری آب باران و ذخیره نزولات آسمانی در مراتع
رئیس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در خصوص اجرای هلالی های آبگیر در مراتع گلستان افزود: رگبارهاي مناطق خشك غالباً از ويژگي شدت بالا و مدت كم برخوردار بوده و حجم ناچيز بارش سالانه منطقه طي چنـد بارنـدگي محـدود و كوتـاه مدت و آن هم قبل از فصل رويش نازل می شود.
مهندس تاج قلی فرهنگ دوست گفت: با توجه به نزولات جوی گزارش شده در روزهای 12 و 13 اردیبشهت سال جاری که در مراتع حوزه شهرستان های گنبد، مراوه تپه ، آق قلا و گمیشان حادث شده به ترتیب به میزان حدود 108 ، 30، 72 و 27 میلی متر برآورد شده است.
وی ادامه داد: جمع آوري آب هاي سطحي به منظور تمركز بيشتر روانـاب ، ذخیره رطوبت و افزایش آن در اعماق خاک، افـزايش نفـوذ پـذيري در خـاك، احياء و توسعه پوشش هاي گياهي و كاهش فرسايش خاك و افزايش ابعاد پايه هاي مادري و بـالغ و در نتيجـه افـزايش تاج پوشش، زادآوري و به ويژه استقرار گونه هاي مختلف و افزايش تنوع گونه ای از اهداف مورد انتظار در اجرای پروژه مدیریت رواناب و یا هلالی آبگیر است.
رئیس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: هلالی آبگیر سازه ای است خاکی که برای جمع آوری آب باران و ذخیره نزولات آسمانی در دامنه ها و تپه ماهورهای دارای شیب 3 تا 15 درصد به شکل هلالی، نزدیک به نیم دایره می باشد.
وی توضیح داد: بارش ها به دليل كمبود مواد آلي خاك، تاج پوشش و بالا بودن ضريب روانـاب بـه صـورت هـرزآب در سـطح مراتـع جاري و از طريق شبكه هيدروگرافي از منطقه خارج مي شود و در فصل رويش كه گياهان نيازمند رطوبت اند، خاك ذخيره اي از اين نظر ندارد.
فرهنگ دوست تصریح کرد: این هلالی ها همپوشانی کامل نسبت به هم دارند و کل رواناب در واحد سطح توسط این هلالی ها مهار و مازاد آن توسط سرریزهایی که برای هر یک تعبیه شده تخلیه می شود.
ارسال به دوست