برگزاری سومین جلسه استانی کارگروه مدیریت جامع حوزه های آبخیز استان گلستان
سومین جلسه استانی کارگروه مدیریت جامع حوزه های آبخیز استان گلستان برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان جلسه کارگروه مدیریت جامع حوزه های آبخیز استان با حضور معاون بخیزداری ، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی و مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و ریاست دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و جمعی از کارشناسان و اساتید دانشگاه در مورخه7 /10/1401 برگزار شد.
حسن وحید معاون آبخیزداری ، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی کشور با اشاره به بحث های زیست محیطی و چالش های بزرگ مواجهه با منابع طبیعی مانند سیل ، فرسایش و مهاجرت های اکولوژیکی گفت: مدیریت حوزه آبخیز یکی از حساس ترین و پیچیده ترین اشکال مدیریت منابع و تولید است. تنوع در نهاد ها و ورودی های سیستم از بخش زنده تا غیر زنده ، تنوع در محیط سیستم از طبیعی تا انسان ساخت و گستردگی عرصه ها نشان از پیچیدگی های مدیریت حوزه های آبخیز دارد.
ابوطالب قزل سفلو مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی کشور با اشاره به میزان فرسایش و رسوب در کشور گفت : گرمایش جهانی و پدیده تغییر اقلیم باعث تغییر رفتارهای بارشی در دنیا شده است. این بدان معنی است که زمانی که سطح خاک کاملا خشک و همچنین عاری از پوشش گیاهی باشد، این امر باعث وقوع سیل می شود.
دکتر نجفی نژاد عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان نیز در این جلسه اظهار داشت : برای محقق شدن این طرح در استان نیاز به یک برنامه ریزی مدون و فرا سازمانی است.
وی گفت : جهت اجرای موفق این طرح باید آموزش در اولویت باشد و سازمان منابع طبیعی نیز بایستی از جوامع محلی و مشارکت مردم برای پیشبرد اهداف خود استفاده کند.
دکتر سعدالدین عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان نیز گفت : هم اندازی لایه ها و دانش کارشناسی تلفیقی در خصوص حوزه های مهم با اولویت حوزه هایی با مخاطرات طبیعی بالا در استان مشخص و بررسی شوند.
حمید سلامتی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان نیز در خصوص حوزه های آبخیز پر مخاطره در استان گفت : حوزه گرگانرود از حوزه های مهم استان است که هم مرتع ، هم جنگل و هم تعداد بالایی روستا در این حوزه زندگی می کند و اکثر نقاط را پوشش داده است و یک حوزه بحرانی در سطح استان است.
سلامتی نیز با تاکید بر بحث ریزگرد ها در استان گفت : حوزه اترک نیز یکی از حوزه های بسیار با اهمیت در این خصوص بوده که بین 3 استان گلستان ، خراسان شمالی و خراسان رضوی می باشد.
در انتهای جلسه مصوبات زیر نیز مصوب شد:
- بر اساس مذاکرات و تبادل نظر انجام شده در کارگروه چهار حوزه آبخیز چهل چای-نرماب، قرناوه، زیارت و زرین گل و یک زیر حوزه از خلیج گرگان در اولویت اقدام در اجرای مدیریت جامع حوزه آبخیز تأیید شد.
- با عنایت به اولویت بندی حوزه ها مقرر شد دستگاه اجرایی مشارکت جدی در تدوین برنامه ها در حوزه های منتخب داشته باشند.
- علاوه بر اقدامات جامع و پیشگیرانه سیلاب و فرسایش و رسوب، به دلیل مواجه استان با تنش آبی موضوعات آبخوانداری نیز در ارائه برنامه ها مورد تأکید قرار گیرد.
- مقرر شد با توجه به اینکه یکی از مناطق مهم مولد تولید رواناب و رسوب اراضی زراعی شیبدار می باشد، سازمان جهاد کشاورزی این موضوع را با جدیت دنبال و در ارائه برنامه ها مد نظر قرار دهد.
- حوزه های اترک و گرگانرود به عنوان حوزه های درجه 2 تماب و پایلوت ملی برای اجرای مدیریت جامع حوزه های آبخیز استان با حضور معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تأیید شد.
- مقرر شد نقش مشارکت مردمی در تدوین سند راهبردی به دقت لحاظ شود.
- نقشه و مشخصات حوزه های آبخیز اولویت بندی شده و منتخب در جلسه آتی کارگروه توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ارائه شود.
ارسال به دوست