مدیریت رسوب در بالادست ، حلقه مفقود و نجات خلیج گرگان

تاریخ انتشار : دوشنبه ١٢ دی ١٤٠١ - ساعت انتشار: ١٤:٠٠ - گروه خبری : اخبار استان

نشسیت علمی – رسانه ای احیای خلیج گرگان با حضور اعضای هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و مدیران اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان ذوالفقاری مدیر کارگروه نجات خلیج گرگان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان گفت : از سال 1398 دانشگاه به موضوع خلیج گرگان ورود و شروع به مطالعه کرد . ایشان با اشاره به اینکه تاکنون لایروبی اقدامی موقت و به صورت مسکن می باشد گفت : در کارگروه خلیج گرگان 14 موضوع دنبال می شود که شامل موضوعات اقتصادی ، اجتماعی ، آبخیزداری ، اقدامات اجرایی در بالادست حوزه خلیج گرگان و ... که لایروبی یکی از این 14 مورد می باشد.

مهدی ذوالفقاری بیان کرد : در عامل علمی دو سناریو برای احیای خلیج گرگان مطرح است. نخست اینکه با توجه به پس روی آب دریا احتمال خشک شدن خلیج گرگان می باشد و دوما در شرایط فعلی حفظ یا بهبود یابد.

وی در ادامه افزود : لایروبی باید انجام شود و اتصال خلیج به دریا اتفاق بیافتد حتی اگر بپذیریم تبخیر دریا زیاد است اما ما در حوزه بالادست خلیج گرگان می توانیم کار کنیم و رسوبات ورودی به خلیج را مدیریت کنیم.

دکتر محمد شریف زاده عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان تصریح کرد : لایروبی و اتصال خلیج به دریا باید اتفاق بیافتد حتی اگر خلیج خشک شود چرا که اگر خلیج خشک شد باید سالم خشک شود.

شریف زاده گفت : آب سالم بای به خلیج پمپاژ شود و خلیج احیاء گردد و اگر این چرخه آب و خلیج نباشد و کانال های طبیعی آبرسان ( چاپقلی ، خزینی و آشوراده ) که در طول تاریخ از ابتدا بوده لایروبی نشوند. مواد آلاینده در خلیج باقی می مانند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان گفت : بررسی و مطالعات زیادی بر موضوعات خلیج گرگان انجام شده و کاربری های اجتماعی آن که تاثیر مستقیم بر زندگی و معیشت مردم منطقه داشته است وی در ادامه با اشاره به ظرفیت سازی بیان کرد : ظرفیت سازی کمک می کند تا جوامع محلی اطراف خلیج گرگان کمترین ضرر را متحمل شوند.

وی در ادامه افزود : موضوع خلیج گرگان باید به صورت یک گفتمان عمومی در سطح استان اتفاق بیافتد و با یک نگاه فرا استانی دیده شود . همه دستگاه های متولی باید در پیشبرد احیای خلیج گرگان پای کار باشند و تعهدات شناسایی و وظایف دستگاه های متولی مشخص گردد.

محمد عباسی رئیس اداره حفاظت خاک اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان گقت : یکی از موءلفه های اصلی در تشدید مسائل مرتبط با خلیج گرگان ؛ موضوع حجم رسوب ورودی از حوزه های آبخیز بالادست است که منجر به بالا آمدن تراز کف خلیج گرگان می گردد و از سوی دیگری مشکلاتی را در جهت کاهش کیفیت و آلودگی های شیمیایی محلول در جریان ایجاد می کند.

وی افزود : در این راستا یکی از منابع مهم تولید رسوب حوزه های آبخیز بالادست مشرق به خلیج گرگان می باشد که در بین کاربرهای مختلف حوزه های آبخیز ، کاربری زراعی ، علی الخصوص اراضی زراعی شیبدار بیشترین نقش را تولید رسوب ورودی به مجاری آبی و در نهایت خلیج گرگان دارند. لذا مدیریت و کنترل و تله اندازی رسوبات خروجی از اراضی زراعی می تواند نقش مهمی را در کاهش معضلات مبتلا به خلیج گرگان ایفا نمی آید.

عباسی خاطر نشان کرد : یکی از راهکار های نوین در کشورهای توسعه یافته در راستای مدیریت درون مزرعه ای رسوب ایجاد ، تقویت و توسعه نوار های بافر پوشش گیاهی در اطراف اراضی زراعی است که مهم ترین ماموریت آن ها تله اندازی رسوبات ، جلوگیری از تمرکز جریان رواناب در مواقع رخدادی های شدید بارش ، حمایت از تنوع زیستی و... است.

رمضان بهترک معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت : قابل ذکر است با عنایت به زمان بر بودن اصلاح شیوه های سنتی شخم و پیاده سازی اصول کشاورزی حفاظتی ، بهره گیری از راهکار های طبیعیت محوری چون نوار های بافر پوشش گیاهی می تواند در نجات خلیج گرگان از نظر کاهش رسوبات حدودی حیاتی قلمداد گردد .

بهترک در آخر افزود : علاوه بر تمرکز بر اراضی بالادست موضوع تقویت پوشش گیاهی در اطراف مجاری آبی به عنوان نوار راپرین و کاهش فرسایش کناری موثر شایان توجه جدی است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج