نشست معاون فنی و آبخیزداری اداره کل با رؤسای ادارات شرق استان در خصوص آغاز پروژه های مقابله با بیابان
احیاء پوشش گیاهی؛ برنامه‌ی اصلی مهار سیلاب و مقابله با بیابان در استان گلستان

تاریخ انتشار : چهارشنبه ١٨ آبان ١٤٠١ - ساعت انتشار: ٠٩:٤٤ - گروه خبری : اخبار استان

معاون فنی آبخیزداری بهمراه رئیس اداره امور مرتع و بیابان اداره کل در نشستی با روسای ادارات شرق استان در گنبد کاووس به نحوه اجرای پروژه های مقابله با بیابان پرداختند.

معاونت فنی و آبخیزداری استان برنامه های بیولوژیک و احیاء پوشش گیاهی را از برنامه های اصلی دولت سیزدهم در زمینه مهار سیلاب و مقابله با بیابان مطرح کرد. بهترک افزود ایجاد سازه های آبخیزداری با وجود اینکه کمک شایانی در مهار سیلاب دارند وآبی که در این بندها ذخیره می شود مورد استفاده دامداران و کشاورزان قرار می گیرد ولی این سازه ها تسکینی بر درد طبیعت خواهد بود و بدون احیاء پوشش گیاهی با فرسایش که اتفاق می افتد این سازها در نهایت از رسوبات پر شده و کارایی خود را از دست می دهند. لذا احیاء پوشش گیاهی با تولید یک میلیارد نهال در کشور در 4 سال دولت سیزدهم در  دستور کار قرار گرفت که سهم استان گلستان با توجه به اینکه قطب تولید نهال کشور نیز می باشد بسیار پر رنگ است. وی تصریح کرد استان گلستان دارای 760 هزار هکتار مراتع قشلاقی و حریم می باشد و 105 هزار هکتار نیز مراتع ییلاقی دارد که 117 هزار هکتار از این مراتع دارای شرایط بحرانی و احیاء این عرصه ها از اولویت های اصلی است. وی در پایان عنوان کرد با بارندگی های اخیر خوشبختانه رطوبت لازم برای بوته کاری های امسال نیز فراهم شده  که با 550 هزار بوته ای که در شهرستان های گنبد کاووس، مراوه تپه و آق قلا تولیده شده به زودی این بوته ها به مناطق بحرانی انتقال و غرس خواهند شد.

در ادامه رئیس اداره مرتع استان از تحویل 130 مورد پنل خورشیدی و 500 کیلو بذر یونجه 7 ساله به دامداران خبر داد گفت تمام دغدغه‌ی این اداره احیاء پوشش گیاهی و کاهش هزینه های دامداری است. فرهنگ دوست عنوان کرد در صورتی که مراتع دارای پوشش ضعیفی باشند با توجه به قیمت بالای نهاده‌های دامی به تبع هزینه های دامداران نیز بالا خواهد رفت که در این زمینه نیاز است دامداران عزیز وارد کار شوند و مشارکت لازم در زمینه احیاء مراتع را داشته باشند به طوری که حفاظت از  بوته کاری های که توسط این اداره صورت می گیرد را بر عهده داشته باشند تا بتوانند حداکثر بهره را از آن ببرند. وی مدیریت چرا را یک اصل مهم در حفظ پوشش گیاهی مراتع مطرح کرد و گفت در زمینه مدیریت چرا 455 میلیون تومان اعتبار در سال 1401 در نظر گرفته شده است تا بتوان با اجرای کامل مدیریت چرا و طرح های مرتعداری  زمینه لازم برای احیاء پوشش گیاهی را فراهم آورد.

در پایان رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گنبد کاووس نیز از آغاز اجرای پروژه های 200 هکتاری هلالی آبگیر مرتع روستای کلیجه، 130 هکتاری بوته کاری مراتع دده الوم و دماغ و 130 هکتاری منطقه قولاق بورته خبر داد و گفت با توجه به اعتبارات تخصیص یافته از سفر ریاست جمهوری محترم این اداره اجرای پروژه ها را شروع نموده است که در این زمینه سعی گردید از مشارکت فعال دامداران استفاده گردد. رحمانی اظهار داشت با توجه به اینکه تغییر اقلیم باعث کاهش بارندگی و خشکسالی های اخیر شده است، ادامه این روند کاهش بازدهی مزارع کشاورزی و بیابانی شدن آنها را به دنبال دارد و تبدیل این زمین های کم بازده به مراتع خصوصی گام مهمی در زمینه مقابله با بیابان خواهد بود و کشاورزان می توانند درآمد مناسبی نیز از اجاره این بوته کاری به دامداران کسب نمایند. وی اظهار داشت در بارش های اخیر تعدادی از بندهای خاکی شمال شهرستان سرریز شده و حدود 2 میلیون مترمکعب آب را در خود ذخیره نمودند. رحمانی در پایان خاطر نشان کرد بارش هایی که در طول سال اتفاق می افتد معمولا به صورت رگباری است به طوری که کل بارش سال در چند روز اتفاق می افتد. این بارش ها باید حفظ شوند تا در طول سال مورد استفاده کشاورزان، دامداران و احیاء پوشش گیاهی قرار گیرد و این موضوع نیز جز با استقرار مناسب پوشش گیاهی و احداث بندهای خاکی ممکن نخواهد بود.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج