برگزاری کارگاه آموزشی پروژه ترسیب کربن با هدف توان افزایی و ظرفیت سازی جوامع محلی
کارگاه آموزشی پروژه ترسیب کربن با هدف توان افزایی و ظرفیت سازی جوامع محلی برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان کارگاه آموزشی پروژه مدیریت مشارکتی منابع طبیعی و توسعه پایدار روستایی (ترسیب کربن) با حضور مسئولین سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، استان های خراسان شمالی، خراسان جنوبی و یزد، معاون فنی و آبخیزداری و مدیر اجرائی ترسیب کربن استان گلستان، رئیس اداره امور مراتع و بیابان استان و روسای ادارات منابع طبیعی شهرستان به همراه تسهیلگران برگزار شد.
محسن عبدالحسینی رئیس گروه مطالعات و پروژه های بین المللی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ضمن مرور فازهای پروژه و تاریخچه این طرح گفت: با بررسی های میدانی از پروژه اجرا شده در سطح کشور و بررسی اقدامات انجام شده در خصوص آینده پروژه ترسیب کربن تصمیم گیری شد و مقرر گردید این طرح در استان گلستان به مدت دو سال تمدید گردد.
عبدالحسینی با اشاره به نقاط ضعف و قوت این پروژه در سطح کشور گفت: الگوی مدیریت مشارکتی ترسیب کربن در برنامه هفتم توسعه باید لحاظ گردد.
قاسمی آریان مشاور پروژه و عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور اثربخشی بوم شناختی فاز سوم پروژه ترسیب کربن در حوزه اوغان را ارائه کرد و گفت: سیاست دولت در ارتباط میان معیشت مردمان محلی و مسئله حفاظت منابع طبیعی می باشد.
وی مشارکت در مدیریت منابع طبیعی را اینگونه تعریف کرد که :مردم محلی افراد ذینفع و تصمیم گیرنده هستند و در نتیجه مشارکت آنان در این عرصه نباید اتفاقی، اجباری یا فقط محدود به همکاری باشد. بلکه باید در کل فرایند عمل یعنی برنامه ریزی، اجرا، نظارت، ارزشیابی و تقسیم منافع دخالت داشته باشند.
شفیعی مشاور دوم ترسیب کربن و دبیر اتحادیه تسهیلگران ایران الگوی مفهومی توسعه انسانی پایدار را تشریح کرد و گفت: مدل مدیریت مشارکتی منابع طبیعی و توسعه روستایی نیاز به هنگام سازی دارد.
مشاور دوم ترسیب کربن و دبیر اتحادیه تسهیلگران ایران در این کارگاه با طوفان فکری و استفاده از خرد جمعی و درس آموخته ها اقدام به بهنگام سازی مدل مفهومی نمود.
شفیعی در این کارگاه مشارکتی به ساختار اجرایی پروژه، مکانیزم مالی، فرآیند تدوین سند معیشت، راهکارهای جذب ردیف اعتباری از دستگاه های متولی و ذینفع، ساختار ارتباطات سازمانی و چارچوب تدوین برنامه توسعه روستا و حوزه و فرآیندهای گام به گام هر یک از موارد پرداختند.
بهترک معاونت فنی و آبخیزداری منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان نیز با ارائه گزارش عملکرد پروژه به اهمیت پروژه ترسیب کربن در حوزه اوغان و اثربخشی اقدامات و دستاوردهای آن و همچنین نقاط ضعف و قوت این پروژه اشاره کردند.
بهترک توانمندسازی جوامع محلی را لازمه ی حفاظت، حمایت و مشارکت جوامع محلی در منابع طبیعی دانست و گفت:پروژه ترسیب کربن با توجه به وسعت زیاد حوزه 27417 هکتار و تعدد روستاهای هدف 18 روستا و مسائل و مشکلات متعدد، تداوم و تمدید پروژه از ضروریات است و به عنوان یک پایلوت و الگوی استانی خوبی در مدت 5 سال بوده است.
در روز دوم کارگاه بازدید از پروژه های شاخص از جمله دفتر توسعه روستایی فارسیان، پروژه های بانکت بندی و مدیریت هرزآب (اصلاح اراضی شیبدار) روستای سیجان و هلالی آبگیر روستای لیرو، زراعت چوب روستای کیارام، حصیربافی و صنایع دستی روستای سایر، مزرعه گیاهان دارویی (آگروفارستری) روستای صفی آباد و اقامتگاه بوم گردی روستای صفی آباد به عمل آمد.
طرح ترسیب كربن در استان گلستان از زمستان 1396 تا کنون در 18 روستای حوزه اوغان (مینودشت در بخش کوهسارات با 8 روستا و گالیکش در بخش مرکزی با 10 روستا) در سطح 27،417 هكتار از اراضی طبیعی با جمعیتی بالغ بر 9656 نفر و 2898 خانوار آغاز شد. در این پروژه در راستای تقویت شاخص های اکولوژیکی و زیست محیطی اقدام به اجرای فعالیتهای احیاء و توسعه پوشش سبز شامل نهالکاری مثمر، کشاورزی حفاظتی، بانکت بندی، علوفه کاری، توزیع و کشت گیاهان دارویی و غیره شد. فعالیتهای توسعهای اجرا شده در حوزه اوغان شامل احداث سازه های کنترل سیل و رسوب و سرشاخه گیر، مرمت چشمه، لوله گذاری مسیر انتقال آب، ایجاد کارگاه های اشتغالزایی و غیره است. تمامی برنامه ها و اقدامات ذکر شده با اعتبار کل 64606 میلیون ریال به اجرا درآمد.
امید است پروژههای اجرا شده در حوزه اوغان و تیل آباد به عنوان الگو در سایر اراضی طبیعی به ویژه مناطق بیابانی استان اجرا شود.
ارسال به دوست